Jane Eyre.

19:11 Posted In Edit This 8 Comments »

Pana acum, cand eram intrebata "Care e romanul tau preferat?" raspundeam prompt "Doctorii" - Erich Segal .  Cu siguranta ca acest roman va ramane intotdeauna in sufletul si mintea mea datorita unor aspecte care m-au impresionat profund . Acum, raspunsul e altul. "Jane Eyre " - Charlotte Bronte. Am inceput sa citesc acest roman din pura plictiseala.  Nu ma asteptam ca acest roman, care prezinta o societate veche si in acelasi timp fascinanta sa-mi trezeasca interesul.  Nu ma asteptam sa-mi schimbe anumite viziuni si mai ales sa detroneze romanul pe care l-am cunoscut acum 4 ani. In acesti 4 ani am parcurs destule romane care ar fi putut sa ma marcheze. Unele au facut-o, altele nu, iar cele care m-au marcat nu au facut-o suficient de puternic pentru a ma face sa-mi schimb raspunsul la clasica intrebare.
Recunosc, sunt mult mai fascinata de autorii contemporani decat de marile nume ale secolului 19 si prefer romanele scrise de barbati.  Asadar, cunoscandu-mi gusturile in ceea ce priveste literatura nu ma astptam ca Charlotte Bronte sa ma uimeasca intr-un mod anume.  Ma asteptam prost. Pe tot parcursul cartii nu am prezentat sentimente de saturatie.  Am fost dezamagita atunci cand am inchis cartea. Nu din cauza finalului fericit pe care Charlotte i l-a planuit curajoasei Jane.  As fi vrut sa nu se termine vreodata povestea ei... o copilarie atat de tragica, o tinerete aproape chinuita intr-o societate in care de frumusetea si averea ta depinde viitorul... si batranetea? Cred ca daca ar fi fost reala, ar fi trait fericita alaturi de eroul ei.
Uimita de talentul cu care Charlotte transpune atat de usor in cuvinte o viata atat de plina de greutati am incercat un alt roman de al ei "Villette".  Insa, acest roman mi-a dat sentimentul de saturatie inca de la prima pagina. Aveam o presimtire ca ma voi plictisi. Si asa a si fost. Romanul nu prezinta nimic deosebit. Doar viata calma si putin intortocheata a unei profesoare. Chiar daca aceasta lectura s-a dovedit a fi un adevarat esec pentru gusturile mele in materie de literatura, Jane Eyre va ramane intotdeauna un roman de capatai, iar Charlotte Bronte un geniu al literaturii secolului 19.
Ce am mai citit...
"Mecanica inimii" Mathias Malzieu
"O poveste de dragoste, poate" Martin Page
"Vinovat de iubire" Adrian Paunescu
"Promisiune mincinoasa" Howard Roughan
"Cronica unei morti anuntate" G.G.Marquez
"A trai pentru a-ti povesti viata" G.G. Marquez
"11 minute" Paulo Coelho
"Martin Eden" Jack London

8 inimi colorate:

daninho spunea...

Sambata de la ora 17 esti invitata la lecturi urbane in parcul din Vitro! :)

Unknown spunea...

e frumos si intligent sa citesti ;) ms de titluri...o sa incerc sa le gasesc :)

Ana spunea...

daca tot spui ca Jane Eyre e un roman care te-a impresionat atat de mult, atunci chiar ma apuc si eu sa-l citesc:)..multumesc pentru recomandare;)

Anonim spunea...

sunt impresionata ca sunt tineri care mai si citesc ...continua ..nu renunta ..ce gasesti intre paginile unei carti nu ai sa gasesti nicaieri ...iar viata dupa carti e alta ...fiecare carte citita in plus iti adauga 1an de viata...fiecare carte e o piatra de incercare ...continua ..o sa vina o vreme cand vei vrea sa mai citesti si nu mai ai timp ..eu sufar dupa zilele in care citeam pe nerasuflate si visez la zilele can o voi putea face din nou ..pana atunci imi fac liste cu titluri ...sa nu uit ce vreau sa citesc ..iti doresc lecturi placute si,, fara numar,,(chiar daca suna prost)

Александра spunea...

Mai am putin si termin cartea de citit :x

Александра spunea...

Am terminat cartea...si..vaiii.... mult nu mai aveam si imi dadeau lacrimile...
App Promisiuni micinoase am citit-o si eu:)

a spunea...

Jane Eyre, un roman exceptional, care chiar merita citit

Esther spunea...

si eu l-am citit cu mai mult timp in urma si mi s-a parut un roman exceptional... poate pentru ca intr-un fel ma aseman cu autoarea; o carte cu suspans, iubire, greutati ale vietii - merita citita;