Dumnezeu a murit.Traiasca omul!

15:36 Edit This 2 Comments »

"Asa grait-a Zarathustra" - Fr. Nietzsche

Declararea mortii lui Dumnezeu. Declaratie la care suntem cu toti martori.

Suntem supusi la platitudine,banalitate,plictiseala. Si acceptam. Este un tablou pictat cu mandrie de sufletele noastre.  Refuzam din plin trairea verticala. Si o acceptam pe cea orizontala. 

Imi permit sa-l citez pe Horia-Roman Patapievici ("Omul recent") : "A fi civilizat inseamna mai mult decat a fi modern : inseamna sa traiesti in actualitatea valorilor superioare.Ceea ce ii lipseste modernitatii este constiinta ca ea  nu este si nu poate fi totul .". Acesta sustine ca marea provocarea pe care si-o poate oferi umanitatea o reprezinta reinventarea relatiei cu divinitatea. 

In fiecare dintre noi se intalneste cate un Gavrilescu (Mircea Eliade - "La tiganci") .  Gavrilescu este imaginea omului modern. Acesta intra in conflict negativ cu destinul prin inactivitate, refuzandu-si talentul.

Deoarece omul este intr-o lupta continua pentru identificarea cu o anumita imagine si nu cu propriul destin se naste acest conflict, de care nu foarte multi suntem constienti. Acest lucru ne face comuni. Nu luptam indeajuns pentru visele noastre, ne lasam furati de val, de putere. Refuzam destinul ca o forta transcendenta ce ne organizeaza existenta.

Si, ne pierdem...

2 inimi colorate:

un om simplu spunea...

...ca bine zici...ne pierdem, si nu mai suntem capabili sa stim ce vrem, ce ne place, cine suntem,unde vrem sa ajungem...spunea Petre Tutea "fara Dumnezeu, omul ramane un biet animal rational, care vine de nicaieri si merge spre nicaieri"...

Anonim spunea...

Interesant... mai rar gasim azi un blog in care sa se scrie despre modernitate si despre aceasta renuntare a omului la Dumnezeu... O data cu renasterea s-a trecut de la o viziune asupra lumii care numai este verticala de la Dumnezeu la om ci verticala... Din ce in ce mai mult omul incepe sa se inchida...:D si ca sa mai adaug si eu un "autor" roman M. Florian spunea"A renunta la transcendent inseamna a te reduce la animale", si ca sa inchid il citez din nou pe cnv "Omul e singurul animal care isi poate rata viata" (N. Ionescu)... oricum macar cei care cred in Dumnezeu si in mister au f mult de castigat :)